Code kraken
Leerlingen zijn op de een of andere manier meer geneigd om aan het werk te gaan wanneer ze een losse opdracht op een blaadje moeten maken dan wanneer ze met sommen uit het boek bezig moeten. Ik combineer het beste van deze twee werelden door opgaven uit het boek op een blaadje te zetten en aan ieder antwoord een cijfer toe te kennen. Leerlingen maken dan de opgaven en ieder goed antwoord levert een cijfer, een deel van de code.
Om letterlijk beweging te krijgen in de les maak ik nog wel eens antwoordkaartjes met daarop de cijfers. Ik maak dan natuurlijk ook kaartjes met verkeerde antwoorden (en verkeerde letters). Deze antwoordkaartjes hang ik dan met een plakbandje of een magneetje kris kras in het lokaal op. Als leerlingen opgaven hebben gemaakt moeten ze in beweging komen om de juiste antwoorden erbij te zoeken.
KluisVoorindeKlas
Mijn zoon Joris heeft een website KluisVoorIndDeKlas gemaakt waar je een code (van maximaal 10 cijfers) kan opgeven. Deze code kan dan worden gekraakt door jouw leerlingen middels een opdracht.
Een aantal van deze opdrachten staat hieronder uitgewerkt.
Code kraken met kwadratische vergelijkingen
Deze oefening sluit aan bij wiskunde B, paragraaf 1.2, theorie B en betreft de opgaven 28 t/m 33. Deze stof hebben de leerlingen in klas 3 gehad, in klas 4 wordt deze kennis als bekend verondersteld.
Leerlingen moeten tien kwadratische vergelijkingen oplossen en de code van de kluis kraken.
Code kraken met differentiëren
Deze oefening is geschikt voor het formatief toetsen van de stof van wiskunde B, paragraaf 2.3 en 2.4. Het berekenen van een afgeleide m.b.v. de definitie van een limiet komt aan bod, net als het differentiëren van een aantal machtsfuncties. Tenslotte een opgave met twee toepassingen van afgeleide functies.
Code kraken met afgeleide functies
Deze oefening is gebaseerd op opgave 76 en 77 van wiskunde B, paragraaf 9.4, theorie B.
Leerlingen moeten tien functies differentiëren en daarmee de code kraken.